Yleinen

Totta vai tarua: aidosti varaava kiertoilmatakka?

10.1.2019

Pielinen-kiertoilmatakkojen erityispaksu kuori varaa ja luovuttaa lämpöä jopa 13 tuntia

Tulikivi tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana. Siksi ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat pakkaa varaamalla ja luovuttamalla lämpöä jopa 13 tunnin ajan. Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Pielinen-malliston takkojen paino vaihtelee mallista riippuen 470–770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Paksun vuolukivikuoren lisäksi takkoihin on mahdollista lisätä lämmönvarausmassaa. Pielinen-malliston takat tulivat myyntiin vuosi sitten, ja niiden myynti on vetänyt hyvin erityisesti vientimaissa. Selkeästi suosituimmaksi malliksi on osoittautunut kulmaluukullinen Jokka.

Varaavat vuolukivitakat voivat painaa jopa yli 2000 kiloa. Siksi ne pystyvät varastoimaan runsaasti lämpöä ja luovuttamaan sitä jopa 24–36 tunnin ajan. Sen sijaan kiertoilmatakkojen ominaisuuksiin kuuluu nopea lämmön tuotto. Yleensä kiertoilmatakat eivät pysty varaamaan lämpöä merkittäviä määriä. Niiden etuna on kyky lämmittää tila nopeasti. Takan sisällä lämpenevä ilma kiertää huoneeseen ja levittää lämmön nopeasti tilaan.

– Pielinen-malliston kiertoilmatakoista halusimme tehdä hybridimalleja, jotka yhdistävät kiertoilmatakkojen ja varaavien takkojen parhaat puolet. Takkoihin on suunniteltu paksut vuolukivikuoret, joiden massa riittää aidosti varaamaan lämpöä ja luovuttamaan sitä 13 tunnin ajan. Tämä tulos on saatu, kun lämmönluovutusta on testattu kontrolloiduissa olosuhteissa, kertoo Tulikiven myyntijohtaja Markku Prättälä.

Pielinen-malliston ensimmäisen vuoden myynti on ollut positiivinen yllätys erityisesti vientimaissa. Kiertoilmatakat ovat maailmalla tutumpia kuin Suomessa, jossa perinteet ovat suosineet varaavia takkoja. Viennin osuus on Tulikiven tuotannosta yhteensä 55 prosenttia. Suurimpia vientimaita Tulikivelle ovat Venäjä, Saksa, Ranska, Belgia ja USA.

Ihastusta herättää kulmaluukku

Pielinen-malliston on suunnitellut Tulikiven Design Manager Mika Moilanen. Takat eroavat toisistaan mitoiltaan ja luukkumalleiltaan. Takan korkeuden voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Luukuissa vaihtoehtoina ovat kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku.

Modernissa Henka-takassa on leveä vaakaluukku. Kookkaampi Lamu sopii tilanjakajaksi huoneiden väliin, sillä sen läpiluukusta tuli näkyy molempiin suuntiin. Luukut saa auki molemmilta puolilta. Jokka-takassa on suuri kulmaluukku, joka avaa laajemman näkymän tuleen. Takan sijoittelua helpottaa se, että luukun puolen saa valita oikealle tai vasemmalle sivulle. Mitoiltaan kapeimmassa Kammi-takassa on korkea pystyluukku.

– Suosituimmaksi malliksi on paljastunut kulmaluukullinen Jokka. Siinä näkymä tuleen avautuu kahdelta sivulta, ja luukun puolen voi valita itse. Pielinen-malliston takkoja on hankittu sekä omakotitaloihin että peruslämmöllä oleviin kesäasuntoihin, joissa lämpöä tarvitaan välillä nopeasti, Prättälä kuvailee.

Modernin pelkistetty muotoilu korostaa vuolukivipintaa. Takan pintaan voi valita joko klassisen sileän vuolukiven tai vesikäsittelyllä kuvioidun Grafia- tai Nobile-vuolukiven. Kolmiulotteista Grafia-vuolukiveä koristavat epäsäännölliset, vesileikatut kuviot. Nobile-käsittelyssä vuolukiveä on kevyesti karhennettu tasaisella vesikäsittelyllä, jolloin se tummenee. Näissä molemmissa vesikäsittely saa kiven pinnan hillitysti kimmeltämään.

Lämmönvarauskyky perustuu paksun kuoren tuomaan massaan

Poikkeuksellinen lämmönvarauskyky perustuu erityispaksuun vuolukivikuoreen. Pielinen-malliston takat painavat mallista riippuen 470–770 kiloa, ja lisäksi niihin voi halutessaan lisätä lämmönvarausmassaa. Yleensä metallikuoriset kiertoilmatakat painavat noin 100–200 kiloa.

– Monet kysyvät tarvitaanko Pielinen-malliston takoille perustusten vahvistamista. Nyrkkisääntö on, että yli 500 kiloa painavat takat vaativat yleensä perustusten vahvistamisen. Kevyimmät Pielinen malliston takat eivät siis vaadi perustusten vahvistamista. Ne ovat huomattavasti perinteisiä, varaavia takkoja kevyempiä ja sirompia, mutta lämmönvarauskykynsä ansiosta ne lämmittävät kotia silti pitkään, Prättälä toteaa.