Puhdistus | Tulikivi

Puhdistus

Tulipesä kannattaa puhdistaa tuhkasta ennen jokaista lämmityskertaa. Tuhkalaatikon tyhjennyksen yhteydessä koko tuhkalaatikon alusta kannattaa puhdistaa, jotta irtotuhkaa ei kasaudu laatikon alle.  Jos käytät tuhkanpoistoon imuria, on siihen ehdottomasti hankittava tuhkan imurointiin tarkoitettu lisävaruste. Turvallisuussyistä huoltotoimenpiteet saa tehdä vain, kun takka ja tuhka ovat kunnolla jäähtyneitä.

Keraamisen tulisijan laattapinta kannattaa puhdistaa, kun tulisija on kylmä. Laatta on helppo puhdistaa kostealla pyyhkeellä. Liikaa vedenkäyttöä on varottava, koska saumausaine on huokoista ja saattaa kuivua läikikkääksi.

Tulikivi-tulisijojen luukut on suunniteltu siten, että ilmavirtaus huuhtelee lasia sisältäpäin pitäen luukun kirkkaana. Jos lasipintaan kuitenkin tarttuu nokea, se kannattaa puhdistaa heti, kun tulisija on jäähtynyt.  Luukun voi puhdistaa esimerkiksi ekologisella tuhkalla. Ota kostutettuun talouspaperiin hieman hienoa tuhkaa ja hankaa sillä nokeentunut lasi. Tämän jälkeen lasi puhdistetaan kostealla talouspaperilla ja kuivataan. Luukun kehyksen voi puhdistaa laimealla tiskiaineella, joka ei ole liuotinpohjaista.

Haudutusuuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti kostealla liinalla, kun laatat ovat jäähtyneet. Tarvittaessa voi käyttää muovista hankaussientä. Metalliset hankaussienet vahingoittavat laattapintaa.

Nuohoaminen ja tulipesän puhdistaminen

Tulisija täytyy nuohota säännöllisesti kerran vuodessa. Tulisijan nuohouksessa on aina noudatettava kansallisia, alueellisia ja paikallisia määräyksiä ja se on syytä jättää ammattilaiselle, vaikka määräykset eivät sitä edellyttäisikään. Avaa nuohousluukut huolellisesti, etteivät niissä olevat tiivisteet vaurioidu. Nuohouksen jälkeen varmista, että nuohousluukut ja tuhka-astia tulevat kunnolla paikoilleen. Sulje huoltoluukku.

Puhdistettaessa tulisijan on oltava ehdottomasti kylmä. Suositeltavaa on pyytää nuohoojaa puhdistamaan tulipesä nuohouksen yhteydessä.