Säästövinkit | Tulikivi

Säästövinkit

Kotimainen varaava tulisija on ympäristöystävällinen ja pitkän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä. Tehokkuutensa lisäksi se luo kotiin lämpimän tunnelman. Puulämmitys leikkaa muita energiakuluja ja toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.

Puulämmitys on tärkeä lämmitysmuoto

Ostopuullakin säästää, mutta omatoimisella puunhankinnalla saa työlleen hyvän palkan. Ahkeruus myös palkitaan. Suomi Asuu 2008*) -tutkimuksen mukaan keskimäärin suomalaisessa kotitaloudessa uunilämmityksellä säästyy melkein 300 euroa/vuosi. Lähes päivittäin lämmittävät kotitaloudet säästävät n. 650 euroa/vuosi. Nykyaikaisilla, korkean hyötysuhteen omaavilla Tulikivi-tulisijoilla on mahdollisuus päästä suurempiin tuottoihin.

Energiamuotojen hintavertailu c/kWh uunin takaisinmaksuajan jälkeen

Puulämmitys on vihreä vaihtoehto

Vertailussa on tutkittu uuden uunin ja ilmalämpöpumpun tuottamaa hyötyä kWh:n hintaan. Oletuksena on, että talossa on valmiina joko öljy- tai sähkölämmitys. Uunin takaisinmaksuajan jälkeen uunilla tuotetun energian hinta on useita kymmeniä prosentteja edullisempi kuin pelkästään sähköllä tuotettu energia. Käyttämällä kotimaista puuta ei olla riippuvaisia energian markkinahinnoista.

30 %:n energian hinnan nousu --> uunilämmityksen tuotto nousee 50

Lämmitys omalla puulla on merkitty punaisella ja vihreällä värillä, lämmitys ostopuulla vaalean vihreällä.

Uunin tuotto kasvaa 50 %

Jos energian hinta nousee 30 %, uunin tuotto kasvaa 50 % 15 vuodessa. Omalla puulla lämmitettynä takaisinmaksuaika olisi vain 3,6 vuotta, tuotto 17.422 euroa. Ostopuulla takaisinmaksuaika olisi 5,5 vuotta, tuotto 9.470 euroa.

Takaisinmaksulaskelmien perusteet

Sähkölämmittäjän lasku voi tuplaantua

Sähkölämmittäjä saa varautua maksamaan jopa tuplasumman laskustaan kymmenen vuoden päästä. Vuosituhannen alusta keskikokoisen omakotitalon lämmityskustannukset ovat nousseet satoja euroja eikä hinnankorotukselle näy loppua. VaasaEMG:n tiedotuspäällikkö Teemu Närvä on laskenut, että 120-neliöisen noin 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan omakotitalon sähkölämmityksen kokonaiskustannukset ovat nyt noin 1700 euroa vuodessa. Lähimmän kymmenen vuoden kuluessa lämmityskustannukset voisivat pahimpien ennustuksien mukaan lähennellä jo 3000 euroa.
www.vaasaemg.com

Hyötysuhde varaavissa Tulikivi-uuneissa on jopa 88 prosenttia, joten pinokuutiolla saa korvattua 1500 kWh sähköä tai 150 litraa kevyttä polttoöljyä.

Energianhintavertailussa on käytetty www.motiva.fi-sivuilla olevia energianhintoja 1.8.2008. Sähkö* = jatkuvatoiminen sähkölämmitys, sähkö** = osittain varaava sähkölämmitys. Koivupilke omana työnä -hintana on käytetty koivupuun hintaa, joka perustuu ensiharvennuspuun hankintahintaan tienvarsipinossa.
Lähde: Puhtaampien tulisijojen Suomi.