Tulisijan koko

Massaltaan pienempi vuolukiviuuni varaa vähemmän lämpöä ja jäähtyy myös nopeammin kuin suuri uuni. Suurempaan uuniin varautuu enemmän energiaa, joka vapautuu hitaammin huonetilaan ja lämmittää pitkään. Kaikissa tapauksissa Tulikivi-uuni peittoaa mennen tullen esimerkiksi kamiinan, jonka lämmönluovutusaika on varsin lyhyt. Oheiset esimerkkikaaviot kuvaavat Tulikivi-uunien lämmönluovutusta, kun uunia lämmitetään käyttöohjeiden mukaan kuivalla polttopuulla. Piirroksessa on vertailtu varaavaa Tulikivi-uunia ja kamiinaa.

Huonelämpötila erilaisilla tulisijaratkaisuilla


Montako kertaa vuorokaudessa sinä haluat lämmittää uunia? Ohessa on vertailtu huonelämpötiloja, kun käytetään eri lämmityslaitteita. Toisessa huoneessa on Tulikivi-takkauuni ja toisessa kamiina. Oikein valitun Tulikivi-uunin miellyttävä säteilylämpö riittää vuorokaudeksi.


Pieni takkauuni saavuttaa korkeimman, hetkellisen lämmönluovutustehon (2,75 kW) noin 3 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta. Takkauuni luovuttaa 50 % lämmitystehostaan vielä 11 tunnin ja 25 % 18 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta.


Takkaleivinuuni saavuttaa korkeimman, hetkellisen lämmönluovutustehon (3,25 kW) n. 6 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta. Takkaleivinuuni luovuttaa 50 % lämmitystehostaan vielä 23,5 tunnin ja 25 % 36 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta.