Karelia-sarjan uutuustakassa on markkinoiden levein luukku

Julkaistu 09/11/2018

Uusi Saramo-takka on esittelyssä Tulikiven Habitare-osastolla 6d2

Maailmalla kauppansa tekevä Karelia-takkamallisto laajenee uudella leveäluukkuisella mallilla. Saramo-takan tulipesään mahtuu hiillokselle kypsymään vaikka pitkä lohifilee. Leveydeltään 75 senttimetrin vaakaluukku on levein mitä varaavista takoista löytyy. Tulipesässä voi polttaa joko klapeja tai pellettejä vaikka vuorotellen, ilman pellettien polttokoria. Takan pintaverhoiluksi on tarjolla neljä erilaista vuolukivipintaa. Vaihtoehtoina on vesikäsittelyllä tummaksi karhennettujen Nobile-vuolukivilaattojen ja kohokuvioisten Grafia-vuolukivilaattojen lisäksi perinteistä sileää sekä vaakauritettua vuolukiveä. Luukun linjaa noudatteleva laattajako tekee kokonaisuudesta visuaalisesti levollisen.

Pohjois-Karjalan Juuasta louhittu vuolukivi, sille perustuu Tulikiven Karelia-takkamallistonkin lämmönvarauskyky ja ulkonäkö. Tänä vuonna Habitare-messujen teemana on Roots – Pintaa syvemmälle. Se korostaa asioiden alkuperää, aitoutta ja persoonallisuutta. Teeman hengessä Tulikivi nostaa juurensa näkyviin ja tuo messuille aidon vuolukivilohkareen. Se on muuntautumiskykyinen raaka-aine, josta työstetään tulisijan runkoja, pintamateriaaleja takkoihin ja kiukaisiin sekä seinä- ja lattialaattoja.

Pysäyttävän laaja liekkinäkymä

Tulikiven messuosastolla 6d2 on esillä uusi Saramo-takka, joka täydentää viime syksynä myyntiin tullutta Karelia-mallistoa. Tällä hetkellä 14 takkaa sisältävän malliston on suunnitellut Tulikiven Design Manager Mika Moilanen.

– Saramon erikoisuutena on poikkeuksellisen leveä, vaakamallinen luukku. Muodoltaan tv-ruutua muistuttava tulinäkymä on katseenvangitsija, jonka ääressä kelpaa rentoutua. Näin leveää luukkua ei ole varaavissa takoissa aiemmin nähty. Luukun koko on 75 x 45 senttimetriä, Mika Moilanen mainitsee.

Polttotekniikka on hiottu Karelia-sarjan takoissa huippuunsa. Siksi niiden tulipesässä myös pelletti palaa komealla, isolla liekillä. Pelletin polttamiseen ei tarvita erillistä koria, vaan ne voi laittaa suoraan tulipesään aivan kuin klapit.

– Tulipesää kannattaa käyttää hyödyksi myös takkakokkaukseen. Karelia-takat on suunniteltu ruoanlaittoa ajatellen. Mukana tulee jalallinen metalliritilä, jonka päälle ruokaa voi nostaa kypsymään hiillokselle tai jälkilämpöön, Moilanen suosittelee.

Moderni muotoilu korostaa vuolukiven luonteikkuutta

Saramo-takan pinta koostuu vuolukivilaatoista. Edessä keskellä kulkevat luukun levyiset laatat, ja reunoilla luukun molemmin puolin kapeammat laatat. Pintaverhoiluun on valittavana samat vaihtoehdot kuin Karelia-malliston muihinkin takkoihin. Sileässä Classic-vuolukivessä kiven luonnolliset värisävyt tulevat kauniisti esiin. Rigata-vuolukivessä on perinteinen vaakauritus. Struktuuripintainen Grafia-vuolukivi on karhennettu vesileikkauksella kimmeltävän rosoiseksi ja kolmiulotteiseksi. Vesikäsittelyllä syntyy myös uusi Nobile-pinta, joka kehitettiin Pielinen-malliston kiertoilmatakkoihin viime vuonna. Perinteistä vuolukiveä tummempaa ja kimmeltävämpää Nobilea on nyt saatavana myös Karelia-takkoihin ja tiettyjen kiukaiden verhoiluihin.

Mitoiltaan Saramo on Karelia-malliston kookkaimmasta päästä. Saramo-takka on 125 senttimetriä leveä. Siitä on saatavana myös kapeampi, 95 senttimetrin levyinen malli Saramo S. Spiraalikiertoa tarkoittavalla S-kirjaimella merkityt Karelia-takat ovat kapeampia malleja. Niissä lämpöä varaa luukkua ympäröivä ja sen yläpuolella oleva massa. Leveämmissä malleissa takan kyljissä kulkevat poskikanavat, jotka saavat takan koko painavan massan varaamaan lämpöä.

Saramo-takan korkeuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta: 150, 180 tai 210 senttimetriä. Luukku sijoittuu kaikissa samalle korkeudelle, mutta takan korkeutta on mahdollista kasvattaa yhden kivikerroksen eli 30 senttimetrin erissä. Korkeuden kasvattaminen lisää samalla takan lämmönvarauskykyä, kun varaavan massan määrä kasvaa.

– Vaakaluukku mahdollistaa esteettömän näkymän liekkeihin mutta myös takan matalan rakenteen, jossa on silti paljon varaavaa massaa. Saramo soveltuu erityisen hyvin tilanjakajaksi 150 senttimetriä korkeana läpiluukkuisena mallina, Moilanen toteaa.

Varaava vuolukivitakka sopii hyvin matalaenergiataloon

– Monet uskovat yhä virheellisesti, ettei varaava takka sovi matalaenergiataloon. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan varaava vuolukivitakka on ehdottomasti paras takka uusiinkin taloihin. Niiden lämmönluovutusta voi ohjata takan kuoren väliin sijoitettavilla eristyksillä. Asukas voi siis itse valita, mihin tilaan ja suuntaan takka luovuttaa lämpönsä, ja kuinka nopeasti vuolukiveen varastoitu lämpö siirtyy huonetilaan. Varaava takka luovuttaa lämpöä tasaisesti, pitkään ja hiljalleen. Siksi koti ei kuumene hetkellisesti liikaa, Moilanen kuvailee.

Takoilta vaaditaan nykyään energiamerkki, joka kertoo, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Saramo-takan energialuokka on A+. Takan energiatehokkuus ja hyötysuhde ovat erittäin hyvät.