Kivineuvoksen Aarrekammio -näyttely Kivikeskuksessa | Tulikivi

Kivineuvoksen Aarrekammio -näyttely Kivikeskuksessa

Julkaistu 07/09/2021

Kivikeskuksen puistomaisella piha-alueella voi kuunnella veden solinaa suihkulähteiden ja virtaavan jokiuoman äärellä. Ulkoalueen veistokset ovat syntyneet Tulikiven perustajan teollisuusneuvos Reijo Vauhkosen matkojen seurauksena kiinalaisten ja brasilialaisten kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena. Osa teoksista on toteutettu myös Taideteollisen korkeakoulun kanssa.

 

 

Kivikeskuksen sisälle avattu Kivineuvoksen Aarrekammio -näyttely täydentää Kivikeskuksen aikaisempaa kokonaisuutta, jossa  esitellään maaperän geologiaa ja eri mineraaleja sekä niiden hyödyntämistä historiasta nykypäivään.

 

Reijo Vauhkonen perehtyi vuosien varrella vuolukivituotannon historiaan ja nykypäivään sekä esiintymiin Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Euraasiassa Venäjällä. Näyttelyyn on koottu neuvoksen yksityiskokoelmista kivenveistäjien ja käsityöläisten taidonnäytteitä eri puolilta maailmaa.

 

Näyttelyesineiden rinnalla voi seurata hänen matkakertomusta ja eläytyä kunkin kulttuurin tunnelmiin. Aarrekammion vetonaulana on Uralin kivenveistäjien eri mineraalien luontaisia ominaisuuksia hyödyntävät, jalokiviä ja jalometalleja sisältävät sadunomaiset pienoisveistokset.